HPV, col uterin, cancer de col uterin, vaccin anti-HPV.
Ce este HPV?
De la Wikipedia citire: ”Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este un virus papilloma care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. HPV poate duce la cancer de cervix, vulvă, vagin, și anus la femei. La bărbați, poate duce la cancer de anus și penis.
Căile de transmitere sunt contactul direct (sexual) și indirect (sex oral, toalete publice).
Aproximativ 130 de tipuri de HPV au fost identificate. Unele tipuri de HPV pot cauza negi, dar aceste tipuri nu pot cauza cancer. Alte tipuri pot cauza cancer, dar aceste tipuri nu pot cauza negi. Alte tipuri nu produc simptome și sunt nevătămătoare. Majoritatea oamenilor infectați cu HPV nu știu că sunt infectați.
HPV afectează doar oamenii.
HPV este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectați cu ea la un anumit moment din viață. În 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, și 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial. Circa 85% din acestea au survenit în țările mai slab dezvoltate, cu venituri medii și mici per capita.”
Foto de aici.
Ce este colul uterin?
”Colul uterin este partea terminală a uterului.”
Ce este cancerul de col uterin?
”Cancerul de col uterin sau cancerul cervical este un tip de cancer care apare în celulele colului uterin (numit și cervix) – partea inferioară a uterului, care face legătura cu vaginul. Colul uterin este format din două părți diferite și este acoperit cu două tipuri de celule diferite:
- Endocervix – partea colului uterin de lângă corpul uterului, acoperită cu celule glandulare
- Exocervix sau ectocervix – partea de lângă vagin, acoperită cu celule scuamoase
Celulele glandulare și celulele scuamoase se întâlnesc într-un loc numit zona de transformare. Locația exacta a zonei de transformare se schimbă după ce naști și pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cele mai multe tipuri de cancer de col uterin încep în celulele din zona de transformare.”
Informații de aici.
Foto de aici.
Ieri și azi, întâmplător, am discutat cu câteva persoane despre vaccinul anti-HPV.
Am fost foarte impresionata de acest articol scris de Cecilia Laslo când l-am citit prima oara, așa că nu mi-a fost greu să-l găsesc acum. Las aici un fragment:
“Când cauți pe Google „am făcut vaccinul HPV”, nu găsești niciun rezultat scris la persoana 1.
Asta poate pentru că, acum zece ani, statul român a eșuat în singura sa campanie de vaccinare împotriva HPV și a cancerului de col uterin. Și poate pentru că de atunci nu a mai făcut nimic împotriva unui virus care, ignorat, lovește la noi în țară mai brutal ca oriunde în Europa: avem cea mai mare rată de îmbolnăviri și decese prin cancer cervical de pe continent.
Vara asta, am eșuat și eu când am încercat să-mi fac vaccinul pe cont propriu. Aici povestesc, la persoana 1, despre cum eu și statul în care trăiesc am ratat, împreună și pe rând, același vaccin.”
Foto de aici.
Foto de aici.
În urma discuțiilor am observat o gravă lipsă de informare la persoane care se consideră educate și au un statul social bun.
Și o mare fractură de logica. Și o atât de ușoară acceptare a informațiilor alarmiste în detrimentul adevărului dovedit științific.
În Europa este chiar o săptămână dedicată conștientizării Cancerului de col uterin – 21-27 ianuarie, iar mai multe informații găsiți aici.
În martie 2018, într-un articol pe site-ul cotodianul.ro se spunea că vaccinul Gardasil 9 va apărea și pe piața din România.
Este posibil ca anul acesta (2019) să înceapă o nouă campanie de vaccinare împotriva acestui virus.
La o căutare cu ”vaccinare anti-hpv 2019”, primul link este prospectul vaccinului Gardasil 9, următoarele fiind două articole de pe hotnews.ro în care se spune că Ministerul Sănătății ar putea reîncepe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, iar a patra apariție, datată 5 iunie 2019 dă ca sigură finalizarea licitației pentru cumpărarea acestor vaccinuri:
”Vaccinarea anti-HPV ar putea fi reluată după 11 ani, în România. Licitația a fost finalizată, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. 5 femei mor zilnic din cauza acestei afecțiuni care se află pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit Institutul Național de Sănătate Publică.”
Las aici un update pe scena9.ro la articolul care mi-a rămas atât de bine întipărit în memorie.
Pagina de Facebook HPV – Awareness, de care se ocupă Patricia Cîmpean.
De asemenea, postez o listă de întrebări frecvente și răspunsuri despre vaccin, pe care am preluat-o de pe pagina de Facebook HPV – Awarness, deoarece nu am putut să pun link la postare:
- Care este denumirea vaccinului?
Gardasil 9 ( acoperă cele mai multe tulpini) - Când se poate face?
Între 9-45 de ani - Ce preț are?
În jur de 600-650 lei în funcție de farmacie (ex: Dona – 648 lei, Sensiblu 580 lei cu cardul de fidelitate al farmaciei, Tei 645 lei) - Se poate la fără rețetă?
Depinde de farmacie, de la Dona sau Sensiblu se poate lua fără rețetă. - Unde se poate face vaccinul?
Dacă medicul de familie nu vrea să-l administreze, în principiu la clinicile private (ex: Polimed Tineretului) și se plătește administrarea, in jur de 10 lei. - Trebuie făcută genotiparea în prealabil?
Nu, deoarece Gardasil 9 acoperă 9 tulpini, sigur acoperă tulpini pe care nu le aveți. - Câte doze trebuie făcute?
2 doze până în vârsta de 14 ani (Gardasil 9 poate fi administrat conform unei scheme cu 2 doze (0, 6 – 12 luni) (vezi pct. 5.1). A doua doză trebuie administrată într-un interval de 5 până la 13 luni după prima doză. Dacă a doua doză de vaccin este administrată mai devreme de 5 luni după prima doză, trebuie administrată întotdeauna o a treia doză.) 3 doze după vârsta de 14 ani (Schema de vaccinare primară este alcătuită din 3 doze distincte de 0,5 ml, administrate la momentele de timp următoare: 0, 2, 6 luni.)”
Poate credeți că doar femeile din zone defavorizate sau foarte sărace pot face boli atât de grave și nu ajung la medic în timp. Sunt și cazuri în care femei de succes, educate, cu acces la informații pot face cancer. Sanda Nicola, jurnalistă atât de cunoscută în România, este una dintre ele. Ea, din fericire, s-a tratat și astăzi este sănătoasă. Aici este un interviu al ei în care se referă la felul în care cancerul i-a schimbat viața. De asemenea, ea povestește despre acest aspect dureros al vieții ei în cartea autobiografică Carte de identitate.
”În momentul în care primești diagnosticul nu ai multe soluții. Singura concluzie la care poți să ajungi este că trebuie să lupți și nu cred că fac excepție. Cred că absolut toată lumea care ajunge acolo, după ce depășește șocul, caută soluțiile cele mai la îndemână și nu mai ia în calcul nicio altă variantă decât să treci peste. Șansa mea este că totuși, cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi tratată. Șansa mare pentru mine a fost să nu ajung prea târziu la medic. Aveam doar 27 de ani când am primit acest diagnostic. A existat la un moment dat propunerea de a fi o histerectomie totală, ceea ce ar fi însemnat ca niciodată să nu mai am copii. A fost o chestiune de feeling să merg în altă parte. Am mers pe feelingul meu și până la urmă am scăpat ieftin. Pot spune că am scăpat ieftin. A fost o extirpare a carcinomului in situ. Acolo s-a rezolvat totul. A fost extraordinar de greu de înțeles cam ce s-a întâmplat, cum a ajuns o leziune pe colul uterin să devină o displazie atât de severă și lucrurile să o ia razna atât de tare, la o vârstă atât de mică. Nu am găsit răspunsurile atunci și nici măcar nu asta era important, important era să mă concentrez pe ce e de făcut în continuare. A fost o vreme în care am blestemat meseria, astăzi nu mai sunt de aceeași părere. Nu meseria m-a îmbolnăvit, ci felul prost în care am gestionat eu lucrurile. Fumam foarte mult și astăzi stau și ma întreb cum am putut să fumez 20 de ani. Înainte și după fiecare live.”
Ca încheiere trebuie să spun că în momentul în care va apărea pe piață eu voi fi una dintre femeile care va face acest vaccin.
snm.