Roboți

De dimineață am fost la poșta cu vamă din orașul meu ca să ridic un colet. Venea din China. Nu mare, nu scump, dar mai ieftin decât ce se găsește pe piața autohtonă, ținând cont că e același produs.

Apoi, mai spre orele prânzului, am citit un text de pe blogul Nopți și zile.

Iar autorul își pune mai multe probleme: cea legată de corporațiile multinaționale care au sedii în țările cu mână de lucru ieftină, cea a circuitul produsului de la producție până la utilizatorul final, cea a distopiile în care am ajuns să trăim și cea a lipsei tot mi acute a locurilor de muncă pentru anumite categorii de persoane.

”… Ce drum lung au parcurs (n.a. produsele cumpărate) până au ajuns la end-user.

Site-urile astea vor ucide magazinele, iar oamenii vor rămâne fără job-uri. Trăim în lumile distopice imaginate de scriitori în urmă cu câteva decenii.”

Iar gândul meu s-a dus la roboți, care însă nu au înlocuit omul (de tot). De ce spun asta? Pentru că cineva, o persoană face o comandă, o alta preia comanda (verifică e-mailul, site-ul, răspunde la telefon), altcineva caută produsul în depozit, îl ambalează și îl trimite către destinatar (desigur, în unele cazuri aceste etape pot fi făcute de aceeași persoană, dar tot umană). Dacă e cu destinație în altă țară, se mai implică curierul din prima țară sau factorul poștal, vameșii, șoferii, mecanicii de tren sau căpitanii vaselor de marfă, curierul din a doua țară etc. Deci, tot oameni. Da, unele servicii au fost înlocuite de roboți sau au fost automatizate. Dar, abia când roboții vor face comenzi pe net care vor fi preluate tot de roboți și lucrurile vor fi folosite tot de roboți, vom putea spune că omul a fost înlocuit de roboți.

Ce ziceți?

postal-robot

Foto de aici.

snm.

4 comments

 1. Gabriel · · Reply

  Si tu ai dreptate. Insa, e clar, magazinele sunt online acum. Vanzatorul, cel care interactiona cu persoana care cumpara a fost inlocuit de un site cu interfata prietenoasa. Sigur si in spatele site-ului stau multi oameni destepti care il creaza si intretin. E corect ce spui tu cu oamenii care ambaleaza, trimit, etc. Dar nu cred ca o sa mai fie mult pana la lumea imaginata in cartile lui Asimov. Ne vom lupta cu robotii cat de curand 🙂

  Liked by 1 person

 2. Problema reala este ca oamenii tind sa se comporte ca niste roboti, sunt tot mai putin autentici, creativi, iubitori liberi…

  Like

  1. Unii. Unii nu. Ai fi uimit să vezi ce creativi sunt copiii. Problema se pune însă din momentul instituționalizării mai mult sau mai puțin forțate la grădiniță și apoi școală unde visarea, inventivitatea și creativitatea nu sunt privite cu ochi buni. A avea o idee diferită de a profesorului e, de cele mai multe ori, crimă și se pedepsește.

   Liked by 1 person

   1. Eu sunt cel mai aprig contestatar al sistemelor de dresaj, numite eufemistic…educație(?!). Copiii mei au fost crescuți …liberi, așa încât au avut și au mari probleme la școală. Sunt însă preferabile oricărei alte înregimentări. Este important să fii om ÎNTREG decît un puzzle compus de alții.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ciobanul de azi

A farm girl with a book in her pocket and a camera over her shoulder

tibicodorean.ro

scame din buricul minții

Țărăncuța Veselă

Bine-ai venit la mine-n sat!

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Goran Mrakic

The spirit is frequency, the blood is fuel. Everything else is rock & roll.

Marius Sescu

Blog de marketing si comunicare

Alina Gheorghe

Voința, cheia succesului!

Jurnal de Bucovina

-un saptamanal al normalitatii si firescului-

Herpetofauna României

Despre reptile și amfibieni, cu Vlad Cioflec

Texte pe față

Zic ce-am de zis

SPPS Easy Learning

Just another WordPress.com site

Despre oameni și proiecte mișto

Sunt om de comunicare și PR. Caut povești, oameni, experiențe. Îmi place să descopăr și să promovez inițiative și proiecte care ne fac viața mai frumoasă. Și-mi place să scriu despre ele. Sper să vă placă să le citiți.

Dr. Eric Perry’s Blog

Motivate | Inspire | Uplift

Andrei Lasc

Om între oameni

tipadelabanca

Dvs cu ce bancă lucrați?

lamineacasacom.wordpress.com/

We can not change what happened. But we can change how we relate to it!

askofelia.wordpress.com/

Ellegance is an attitude.

SonyaRed's Blog

Micul meu colt cu 'pitici'

hoinaru.ro

Un blog de Alex Ciucă

Sergiu Somesan

Proza fantastica si SF

costin.ro

blog personal

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

Străina de la nord

despre învingători și învinși, despre mine, despre tine și punctul care o ia de la capăt.

O Mărie

"Life is hard, kiddo. You gotta be harder"

%d bloggers like this: