Și în fiecare parc și pe fiecare traseu unde cineva face jogging? Și mai unde?
Ah! Da! În SPITALE! Mai exact în spitalele din țara noastră, nu plecați în afară pentru satisfacția profesională și financiară care le este refuzată în România.
Au apărut acum tot felul de idei frumoase, de pus în ramă chiar, pe aici, aici, aici sau pe Facebook. Din păcate nu cred că se vor materializa curând. Câteva dintre impedimente fiind:
– Ce fel de medic: Generalist? Cardiac? De la medicină internă? Nutriționist?
– Cine va plăti medicul? Câte ore pe zi va lucra? Unde va avea cabinetul? Etc.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, susține că “O să vedem, chiar o să investigăm această posibilitate, dar trebuie reglementată conform normelor europene. Însă mai ține foarte mult și de noi. Pentru un regim alimentar și efort fizic susținut, trebuie consultat înainte medicul”, a mai spus Bănicioiu.
“Știu că există o oarecare modă acum legată de regimul alimentar și de efortul fizic susținut. Aș sfătui pe toată lumea să consulte un nutriționist atunci când se recurge la un astfel de regim alimentar, dar și medicul de familie, când se face efort fizic susținut. Un regim draconic nu înseamna că ești și sănătos.
Apoi, mai este vorba și de vârstă. În cazul de care ați amintit, vorbim de o persoană de aproape 60 de ani, clar efortul trebuie dozat pentru vârsta respectiva. Și eu mi-aț dori să alerg ca la 15 ani”, a spus Ministrul Sănătății.
Nicolae Bănicioiu a precizat că rolul medicului de familie este acela de a prescrie pacientului său tot ceea ce este necesar pentru o stare de sănătate bună.
Până la urmă, tot la medicul de familie se ajunge. Problema nu ar fi asta, ci faptul că ne-am obișnuit să ne auto-medicăm și am uitat să mai trecem pe la medic pentru consultații pe care le considerăm inutile sau cu efecte minime. La acestea s-ar mai adăuga și haosul din sistemul medical, problemele cu Cardul Național de Sănătate, mita, incompetența, dar și nesimțirea și nepăsarea populației.
snm.